1 av 2
2 av 2

Sötpotatis med sting

Sara Nyström tipsar om sötpotatis
1:27 min

Sara Nyström fick i uppdrag att laga något gott med utgångspunkt från en rotknöl som är relativt ny här i Sverige, nämligen sötpotatis. Den är en "krypande ört" och bara avlägset släkt med potatis.

Stött sötpotatis med citron och vitlök

4 port

600 gr sötpotatisar

3 vitlöksklyftor

Zest ( rivet skal ) från 1 citron + 1 tsk citronsaft

2 msk smör

Salt och cayennepeppar

Skala och dela sötpotatisen i större bitar och skala vitlöken och skär dem i tunna skivor.

 Koka upp dem i lättsaltat vatten i en kastrull med lock, tills de är helt mjuka, ca 25 min beroende på storleken. Häll av vattnet men behåll locket på efter det, tillsätt smöret och citronzesten och citronsaften och lägg på locket så ångorna får utveckla aromen från citronen.

Ta en gaffel och mosa sedan sötpotatisen med hjälp av denna, gör inget om det blir några större bitar. Smaka av med salt och en skvätt med cayennepeppar.

Passar till allt från en god ångad vit fisk till vardagsköttbullarna. Och går även att krydda efter tycke och smak.

Och lite resthantering på den lättstötta sötpotatisen....

Omelett på sötpotatis med färskost/persilja/pepparrot " som en snabblunch eller som snittar till minglet..."

2 ägg

1 msk vatten

1 dl kall stött sötpotatis

2 msk neutral olja

Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Vispa upp äggen tillsammans med vattnet, rör ner den kalla sötpotatispuren i äggstaningen. Hetta upp oljan i pannan och häll försiktigt i äggstaningen, sänk sedan värmen ett snäpp och låt omeletten sakta bli gräddad, detta tar ca 4-5 minuter. Om man ska göra snittar, ta bara och stjälp upp omeletten på ett bakplåtspapper och låt den svalna och bred sedan över färskostcremen och rulla ihop till en rulle, plasta och förvara den i kylen tills den ska serveras och skär då bara upp i tunna skivor och servera på ett gott knäcke. Om man vill äta den på studs, vik bara ihop omeletten och ät den med en fräsch tomatsallad . Perfekt och fylla med mycket annat gott också, tex ost/skinka/purjolök, svampstuvning eller varför inte lite kallrökt lax och färskostcremen nedan...

1 dl färskost

1 1/2 msk riven pepparrot

1 msk finhackad persilja

2 nypor havssalt

Blanda samman allt i en bunke och smaka av, man kan reglera med lite till pepparrot om man vill ha lite mer sting i cremen.

Saras recept

Sara Nyström är återkommande gäst hos P4 Dalarna förmiddag.
Här hittar du fler av Saras recept

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".