1 av 2
Järnvägsstationen i Borlänge. Foto: Alf-Jan Hansson.
2 av 2
Resebutiken i Borlänge stänger. Foto: Mats Ingels

SJ:s resebutik i Borlänge stängs

"Det kan bli lite kaos" säger cityvärden Tenho Mäkelä
1:27 min

SJ:s resebutik i Borlänge stängs 31 mars och två anställda varslas om uppsägning. Resenärer får köpa biljetter på annat sätt. Tio tjänster med administrativa uppgifter i Krylbo sägs också upp. Totalt varslas 400 SJ-anställda runt om i landet.

Totalt varslas 400 SJ-anställda runt om i landet. Orsaken är att möta ökad konkurrens på spåren och att anpassa organisationen efter kundernas köpbeteende.

Allt fler biljetter säljs vida webben, mobilen och läsplattor. Sedan lång tid tillbaka går det även att köpa biljetter via automat, telefon och biljettombud.

Endast fyra procent av samtliga biljetter säljs i resebutikerna.

– Vi har idag informerat våra medarbetare om att vi behöver varsla. Det är ett svårt besked att ge, men nödvändigt för att säkra SJs framtid, säger Crister Fritzson, VD för SJ.

Hårdast drabbas Tranås, där Contact Center med 95 anställda läggs ned. På de 17 resebutiker som läggs ned jobbar totalt 68 medarbetare. Utöver de 400 varslade berörs 53 tidsbegränsade anställda inom försäljningen.

Åtgärderna ska spara 200 miljoner kr per år. MBL-förhandlingar vidtar nu.

De fackliga organisationerna var förberedda på neddragningarna.

– Det är tyvärr ett nödvändigt ont. Det är något vi måste göra om vi ska klara att konkurrera och överleva i framtiden. Det är bara synd att företaget har avvaktat så länge, säger Hans Pilgaard, avdelningsordförande för fackförbundet ST på SJ, till TT.

– Man hade kunnat lösa det smidigare om man hade börjat för några år sedan och fasat ut jobben. Då hade man sluppit ta till storsläggan nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".