Åtalad bedöms inte ha allvarlig psykisk störning

Den 42-årige man från Uppland som åtalats misstänkt för att ha mördat en 27-årig man från Mora led inte av någon allvarlig psykisk störning när brottet begicks. Det konstaterar Rättsmedicinalverket.

Enligt åtalet sköts Morabon till döds en natt i mars i fjol på en vändplan till en skogsväg i Örsundsbrotrakten i Enköpings kommun. Åklagaren hävdar att Morabon lockades i en fälla efter en narkotikaaffär och kroppen efter honom hittades sedan i slutet av augusti nedgrävd på en tomt i Orsa. Dit hade den fraktats på en släpvagn och grävts ner i en vedbod.

En 57-årig man från Orsa har åtalats misstänkt för att ha genomfört detta.

Han är åtalad för brott mot griftefriden, och i samma mål är en 27-årig kvinna från Mora misstänkt för medhjälp till grov misshandel.

Den 42-årige mordåtalade upplänningen har erkänt att han skjutit Morabon men hävdat att han handlat i nödvärn.

Vid rättegången i Uppsala tingsrätt strax före jul yrkade åklagaren på  ett 14-årigt fängelestraff för 42-åringen. Och i och med att Rättsmedicinalverket funnit att han inte led av någon allvarlig psykisk störning så kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård om tingsrätten fäller honom för mordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".