Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.

SSAB och Rautaruukki går samman

1:09 min

SSAB planerar att gå samman med den finländska stålkoncernen Rautaruukki. Samgåendet väntas kunna ge årliga besparingar på 1,4 miljarder kronor och personalen ska minskas med ungefär 900 personer.

– Vi gör det här för att vi vill skapa ett mer konkurrenskraftigt stålföretag med global räckvidd. Det är bra för svensk stålindustri och det är bra för finsk stålindustri, säger Martin Lindqvist, vd för SSAB till TT.

Man räknar med personalminskningar i det sammanslagna bolaget. Ungefär 900 personer får sluta inom båda bolagen, främst i Sverige och Finland och neddragningarna ska ske över en treårsperiod. 

Sture Bergwall är ordförande järnbruksklubben vid SSAB i Borlänge och här är hans kommentar angående sammanslagningen: 

– Försiktigt positiv. Vi får ett större stålföretag och blir mer flexibla och kan då köra olika sorters stål på olika ställen och i och med det så säkrar det arbetstillfällen i Borlänge.

Men vad neddragningarna med 900 personer kommer innebära för Borlänge vet inte Sture Bergwall:

– Vi får väl titta på hur man har tänkt vad man gör, vilka delar som är lika och hur det sedan ser ut får vi förhandla om. Förhoppningsvis löser det sig med naturliga avgångar, säger Bergwall.

I september 2013 hade SSAB och Rautaruukki omkring 8 700 anställda vardera. 

Det sammanslagna bolaget kommer att ha sitt huvudkontor i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista