Foto: Johan Thorén.

Väntad affär säger ekonomisk krönikör om SSAB

4:32 min

Besparingar på 1,4 miljarder och minskning av personal med cirka 900 personer. Det väntas när SSAB går samman med den finländska stålkoncernen Rautaruukki. Den här affären har man pratat om sedan slutet av 70-talet, säger Per Lindvall, ekonomisk krönikör på SVD Näringsliv och tidskriften Fokus.

Man räknar med personalminskningar i det sammanslagna bolaget. Ungefär 900 personer får sluta inom båda bolagen, främst i Sverige och Finland och neddragningarna ska ske över en treårsperiod.

Sture Bergwall är ordförande järnbruksklubben vid SSAB i Borlänge, och enligt honom är det ännu oklart vad neddragningarna kommer betyda för Borlänge.

– Vi får väl titta på hur man har tänkt vad man gör, vilka delar som är lika och hur det sedan ser ut får vi förhandla om. Förhoppningsvis löser det sig med naturliga avgångar, säger Bergwall.

Och enligt Per Lindvall, ekonomisk krönikör på SVD Näringsliv och tidskriften Fokus, så var det här en väntad affär.

– Den här affären har man pratat om jättelänge, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista