De ligger bakom den nya IT-utbildningen: Eva Avgerinou, rektor på Mora folkhögskola, Kerstin Gatu, projektledare, Katarina Olsson, socialförvaltningen i Mora kommun, och Judith Timoney, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Ny utbildning ska minska den digitala klyftan

3:27 min

Mora folkhögskola får 1,8 miljoner kronor i bidrag av Allmänna arvsfonden för att starta en ny, tvåårig IT-utbildning. Den riktar sig till personer med kognitiv funktionsnedsättning och deras stödpersoner.

– Jag tycker att det ska bli jättespännande, säger Kerstin Gatu på Mora folkhögskola, som i flera år har jobbat för att alla ska ha samma möjligheter i dagens digitala samhälle.

Den nya utbildningen, som får tolv platser och startar om ett år, riktar sig främst till dem som gått ut gymnasiesärskolan.

– Det finns väldigt få möjligheter i dag till fortsatt lärande om man gått i just särskolan, säger Judith Timoney från FUB, riksföreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning.

– Det är betydelsefullt att få verktyg att fortsätta att utvecklas,  i det här fallet med anpassad IT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista