Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2

Sara lagar vegetarisk zucchinilåda

"Man kan lätt ta bort löken här"
0:49 min

Laga en rätt baserad på burktomater! Det var uppdraget till kocken Sara Nyström. Och hon kom tillbaka med en zucchinilåda med en fyllning av både kikärter och gröna ärter. Och tomater förstås.

Zucchinilåda med keso/parmesantäcke

Till en ugnsform på ca 29x30 cm

2 st zucchini

Salt

Olivolja

Hushållspapper

1 burk med krossade tomater

8 st soltorkade tomater i olja

2 st morötter

2 msk mörk balsam vinäger eller vanlig vinäger

1 1/2 tsk torkad dragon

1 msk honung

Salt och några varv med pepparkvarnen

200 gr kokta kikärtor = 1 st burk avrunnen

3 dl gröna ärtor

2 st vitlöksklyftor

1 dl vitt matlagnings vin eller vanligt vitt

1/2 dl vatten

1 tsk Örtsalt

2 dl keso

2 dl grovriven parmesan

1 1/2 dl lätt créme fraiche

Salt och cayennepeppar

Börja med och skära zucchini i tunna skivor ca 5 mm tjocka. Lägg dem på hushållspapperet och strö på lite salt och på med hushållspapper igen, går bra att lägga i flera lager. Detta gör man för att dra ut vattnet i zucchinin så den håller sig lite hårdare i köttet. Låt dem ligga i minst 20 minuter under tiden fyllningen förbereds.

Tag sedan och grovriv morötterna och finhacka soltorkade tomaterna, blanda dem tillsammans med krossade tomater, balsamvinägern, honung och dragonen i en kastrull, koka upp och låt stå och puttra i 20 min.

Blanda kikärtorna och ärtorna tillsammans med vinet/vattnet och vitlöken i en bunke och mixa allt grovt, smaka av med örtsaltet.

Keso / parmesan / créme fraiche i en bunke och smaka av med salt och några stänk med cayennepeppar. Nu är de tre fyllningarna klar då hettas en stekpanna upp på hög värme.

Några stänk med olja och stek sedan zucchiniskivorna på båda sidorna, ( tips. använd en gaffel och vända skivorna med och pass på... det skvätter så inga barn i närheten, det är vattnet som slår ifrån i oljan. ) lägg sedan de färdigstekta skivorna på lite hushållspapper igen så de får torkas av lite innan lådan läggs. Varva sedan lager ( 2 st ) med zucchinin / tomatsåsen /  kikärtsröran i ugnsformen och sen likadant igen, toppa det hela med kesoröran. Grädda av i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller tills den är vackert gyllenbrun.

Gott med en fräsch sallad med tomater och lite hackade valnötter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".