1 av 2
Foto: Chris Maddaloni/Scanpix.
2 av 2
Leif Nilsson ordförande Region Dalarna Foto: Johannes Rosendahl

Vården får ta smällen när det satsas på gruvindustrin

1:31 min

Runt 900 arbetstillfällen räknar Region Dalarna med att de potentiella gruvsatsningarna skulle ge. Men, det blir på bekostnad av vården säger ordförande för Region Dalarna, Leif Nilsson (s).

Förhoppningarna är stora på att satsningar inom gruvindustrin i länet ska ge många nya jobb. Runt 900 arbetstillfällen räknar Region Dalarna med att gruvsatsningarna ska ge. Men om gruvnäringen börjar rekrytera personal kan det komma att stå vården dyrt, säger Leif Nilsson (s), ordförande för Region Dalarna.

– Man talar ofta om jämställdhet, och gruvbolagen säger att de hellre anställer kvinnor än män. Och de menar att löneläget är så högt i gruvorna att kvinnorna kommer ta gruvjobben, för de är mer rädda om maskinerna, och vi kommer få en brist i den offenliga sektorn, för man går över från offetlig sektor till industrin, säger Leif Nilsson.

Planerna på nya gruvsatsningar i länet är många, till exempel i Garpenberg i Hedemora, i Grängesberg, vid Blötberget och under sjön Väsman i Ludvika kommun. Något som alltså kan komma att stå till exempel landstinget dyrt om kvinnor som jobbar där väljer att gå över till gruvindustrin.

Men om de planerade gruvsatsningarna över huvud taget blir av styrs mycket av hur priset på metall utvecklas, men Leif Nilsson ser inga bekymmer där just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista