Gruva. Foto: Petr David Josek/P4 Dalarna.

Dilemma om när gruvbostäderna ska byggas

1:11 min

900 ny jobb räknar Region Dalarna med att det skapas i länet om de satsningar som det pratas om inom gruvindustrin blir verklighet. Det innebär att det behövs byggas många nya bostäder i den södra länsdelen där gruvorna finns, men frågan är när man ska våga börja bygga.

Leif Nilsson är socialdemokratisk ordförande för Region Dalarna:

– Det är oerhört många arbetstillfällen och det måste vi bygga bostäder för, annars får vi husvagnsbyar och då får vi en social oro och det är inte bra. Så vi måste fixa det här men det kommer inte bli lätt och kommunen har en jätteuppgift framför sig, säger Nilsson.

Planerna på nya gruvsatsningar i länet är många, till exempel i Garpenberg i Hedemora, i Grängesberg vid Blötberget och under sjön Väsman i Ludvika kommun.

Men när och om de planerade gruvsatsningarna blir av styrs mycket av hur priset på metall utvecklas, och det är därför osäkerheten är så stor kring när bostadsbyggandet borde komma igång.

– Det är just det som är svårigheten, i vilket läge bygger man? Så att man hinner i tid men samtidigt inte bygger så man får tomt. Och det här är en riktig utmaning, säger Leif Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista