1 av 2
Foto: Anna Hållams, Scanpix.
2 av 2
Helen Lott. Foto: Stefan Ubbesen.

Alla åtalade dömdes i Peabhärvan

Alla sex åtalade i den så kallade Peabhärvan i Falun dömdes i dag för mutbrott respektive bestickning. Straffet blev böter mellan 3 600 kr och 40 600 kronor.

I dag kom domen i den så kallade Peab-härvan. Förre trafik- och fritidschefen i Falu kommun Helen Lott och tre kommunala tjänstemän har stått åtalade för mutbrott och två Peab-anställda för bestickning. Åtalet handlar om sju fall av bestickning och mutbrott.

De sex dömdes till dagsböter av varierande storlek, från 3 600 kronor till 40 600 kr.

Händelserna som ledde fram till åtalet skedde från februari 2009 till sommaren 2011.

Enligt kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har de två Peab-anställda erbjudit mutor eller utlovat belöningar till de fyra tjänstemännen, belöningar som de tagit emot.

Det handlar om biljetter till melodifestivalen i Leksand och till hockeymatcher, julbord och annan mat plus alkoholhaltiga drycker, allt till ett värde av 42 000 kronor.

Mut- och bestickningsbrott kan ge fängelse, men mutorna i de här fallet har, enligt tingsrätten, inte varit påfallande stora i något fall. Brotten har knappast vittnat om någon större förslagenhet, skriver tingsrätten i domen.

Två av de kommunanställda har dömts för ett mutbrott. Trafik- och fritidschefen Helen Lott dömdes för tre mutbrott, och en kommunal tjänstemän till fem mutbrott.

En av de Peab-anställda dömdes för fem bestickningsbrott och den andre Peab-anställda för tre bestickningsbrott.

I ett av mutåtalen blev det frikännande dom. 

Alla åtalade har nekat till brottsligt uppsåt, men tingsrätten anser att om de tilltalade inte insåg otillbörligheten av de erbjudna eller mottagna belöningarna, spelar detta ingen roll. Inte heller har det betydelse om de tilltalade i många fall kan ha varit omedvetna om riktlinjer och policy mot mutor.

Tingsrätten skriver i domen att alla tilltalade varit väl medvetna om sina roller i samarbetet mellan kommunen och Peab. De har varit lika väl medvetna om förmånernas värde och karaktär, samt om det förhållandet att de inte var  knutna på ett godtagbart sätt till den kommunala verksamhetsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista