1 av 4
Segrande Annaskolan firade. Foto: Tobias Gruhs/Sveriges Radio.
2 av 4
Annaskolan är vinnare. Foto: Martin Eriksson/Sveriges Radio.
3 av 4
Sunnansjö skola. Foto: Martin Eriksson/Sveriges Radio.
4 av 4
Finalladdad publik i Falun. Foto: Tobias Gruhs/Sveriges Radio.
Vi i femman

Annaskolan vann Vi i femmans dalafinal

1:10 min

Annaskolan från Garpenberg och Sunnansjö skola, från Ludvika kommun, gjorde upp i dalafinalen i Vi i femman i dag. Bäst i Dalarna blev Annaskolan som vann med 24-23.

Halvvägs in i dalafinalen av Vi i femman ledde Annaskolan från Garpenberg över Sunnansjö skola, från Ludvika kommun, med 16-13.

Men när det var dags för åtta snabbfrågor tog Sunnansjö skola fyra poäng och kom ifatt. Annaskolan tog bara två poäng och ställningen var plötsligt 18-17 till Annaskolan.

Båda lagen svarade sedan rätt på en av två frågor om matspjälkning och fick två poäng var. Utrikesfrågorna om Syrien var ingen match för skolorna som kammade hem fyra poäng var.

Under momentet stegen var det dags för skolorna att tänka taktiskt för att kamma hem så många poäng som möjligt. Sunnansjö skola valde fempoängsnivån och svarade latin på språkfrågan.

Annaskolan valde trepoängsnivån, och fick fler ledtrådar och svarade persiska.

Eftersom rätt svar är italienska så fick ingen skola några poäng. Det innebär att Annaskolan vann med 24-23.

Nästa tävling för Annaskolan är på torsdag. Då ska 25 lokala mästarlag tävla i Sveriges Radio P4 om fyra platser i slutfinalerna i TV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista