Daniel Poohl, Expo. Foto: TT.

Nazismen får allt starkare fäste i Dalarna

Daniel Poohl från Expo: "Ett antal ledande personer bor och verkar här"
5:08 min

Nazistiska Svenska Motståndsrörelsen har etablerat sig i trakterna runt Ludvika, och samtidigt försöker Svenskarnas Parti etablera sig i bland annat i Mora. Det finns ett antal områden med så kallat brunt arv, Dalarna är ett sådant område, säger Daniel Poohl från Expo.

– Det finns många olika faktorer som spelar roll, men en grundläggande faktor är att det finns en tradition och historia av sådana här grupper i Dalarna. Det finns ett antal områden i Sverige med så kallat brunt arv, Dalarna är ett sådant område. Det säger Daniel Poohl som är Expos vd och tidskriftens chefredaktör.

Ni kartlägger ju de nazistiska aktiviteterna, och dessa ökar. Vilken typ av aktiviteter handlar det om?

– Det är allt möjligt, flygbladsutdelningar är det vanligaste. Det kan vara demonstrationer och kamphelger. Så det är både utåtriktat och internt, säger Poohl.

Hur ska man bemöta nazisterna som privatperson?

– Man ska stå upp för det som man själv tycker är viktigt, men det betyder inte att man ska ge sig in i hetsiga diskussioner i samband med demonstrationer. De här grupperna, framför allt Svenska Motståndsrörelsen, kan vara farliga, det vet vi ju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".