Foto: Scanpix.
TEMA: BARNLÖSHET

Allt längre väntetid för att få adoptera

Jonsson: "En del länder har skärpt kraven"
2:45 min

Det har blivit allt längre och längre väntetid för att få adoptera. Det berättar Marianne Jonsson, som är ordförande i Adoptionscentrum Dalarna.

– Senaste åren har det blivit längre och längre väntetider, från att man har gjort olika saker innan man ansöker i ett speciellt land.

– Dels är det att barn i olika länder adpoteras inhemskt, och så har en del länder skäpt sina krav på de som ska adoptera internationellt, vilket innebär att det tar längre tid och en del passar inte in, säger Marianne Jonsson.

Vad har man för regler att förhålla sig till?

– Nu bör man fundera tidigare på att adoptera. Man gör först en utredning på socialförvaltningen och där är en grundrekommendation att man får vara 42 år ej fyllda 43 år när man påbörjar sin hemutredning, för att få ett medgivande att adoptera.

– Tips man kan nämna är att om man vill adoptera är det viktigaste att ställa sig i adoptionskö, och man kan även stå i kö med två turnummer om man tänker sig ett syskon längre fram. Man bör gifta sig också. Man kan adoptera som ensamstående, men inte alla länder tillåter ensamstående, berättar Marianne Jonsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".