1 av 3
Så här ser hästen ut som fått ersätta "a" i "Orsa".
2 av 3
Orsa kommun kommer inte att byta dekor på de kommunbilar som har Region Dalarnas häst innan leasingtiden har gått ut och det är dags att byta hela bilen. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
3 av 3
Meningen var att alla länets kommuner skulle ställa sig bakom hästen, men kommunalråden som sitter i Region Dalarna lyckades inte förankra symbolen i sina kommuner, konstaterar Janne Bäckman, informationsansvarig i Orsa kommun. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Radio Dalarna

Orsa tar bort kurbitshästen

1:08 min

Endast ett fåtal kommuner i länet använder Region Dalarnas omdiskuterade kurbitshäst i sin logotype eller grafiska profil. Och nu vill även Orsa ta bort hästen.

– Själva grunden för beslutet var ju att Dalarnas kommuner skulle använda hästen för att signalera samhörighet, säger Janne Bäckman, informationsansvarig i Orsa kommun.

Men så blev det inte. Merparten av kommunerna har aldrig ens infört hästen, och i dag använder endast Falun, Gagnef och Smedjebacken symbolen. Och Orsa, fram tills nu. Ett formellt beslut i kommunstyrelsen väntar men sedan ska hästen fasas ut.

– Vi säger att vi stallar upp den, för den kan ju komma tillbaka om alla kommunerna ställer sig bakom den, säger Janne Bäckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista