Det lär inte vara enbart lokala elbolag som vill vara med i den förväntade budgivningen på Fortums svenska elnät under året. Flera pensions- och infrastrukturfonder har tidigare, i bland annat Svenska Dagbladet, pekats ut som troliga spekulanter. Foto: Robert Henriksson/Scanpix.

Dalabolag vill buda på Fortums elnät

"Jag tycker åtminstone att vi ska försöka"
1:25 min

Malungs Elnät, Dala Energi och en rad andra elbolag, plus privata investerare, förbereder sig för att gå ihop i ett konsortium för att tillsammans lägga bud på Fortums elnät som väntas bli till salu under året.

Planerna, som pågått i ungefär ett år, omgärdas av en hel del hemlighetsmakeri, så Kjell Jansson, som är vd för Malungs Elnät, kan inte säga mycket mer än så här:

– Det är en stor affär, och vi kan inte göra den ensam. Vi tycker att detta är en viktig del av infrastrukturen i vår bygd.

Enligt webbplatsen Hela Hälsingland.se, med tidningar som bland andra Ljusdalsposten, ska även elbolag som Dala Energi och Jämtkraft ingå i konsortiet Faurebolaget. Plus ekonomiskt starkare parter som fortfarande är hemliga.

För Malungs elnät handlar det om att låna och gå in med eget kapital. Hur mycket pengar, vill ingen säga i dag, men enligt de handlingar som är offentliga får investeringen inte leda till att elkoncernens soliditet sjunker under 50 procent.

För att gå vidare krävs ett godkännande från kommunfullmäktige i Malung-Sälen på måndag.

Men kommunen, som är delägare i Malungs elnät, riskerar inga pengar.

– Nej, lovar kommunalrådet Kurt Podgorski (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".