1 av 2
Foto: TT.
2 av 2
Emil Jönsson blir liggandes efter målgången. Foto: Maja Suslin, TT.

OS-brons till IFK Moras Emil Jönsson

18 min

Emil Jönsson från IFK Mora blev trea i finalen i OS-sprinten efter ett högst märkligt finallopp.

Emil Jönsson släppte redan i första backen och verkade helt borta från medaljstriden. Men sedan tre framförvarande åkare fallit, dök Moraåkaren upp som bronsmedaljör på upploppet. Efter målgång blev Jönsson liggandes och fick hjälpas upp av tränaren Rikard Grip.

Emil Jönsson var alldeles slut redan inför finalen.

– Det kändes skit hela tiden. Varje heat fick jag ge allt jag hade, sade Jönsson till TV3.

Jönsson har haft en tung säsong fylld av skador och har presterat för honom ganska blygsamma resultat i världscupen - och fick bronset mer eller mindre till skänks i finalen.

– En OS-medalj, jag vet inte vad jag ska känna. Medaljen vann jag i kvart- och semifinal, för där slet jag.

I finalen inledde han med att göra en tjuvstart för att få några extra sekunders vila. Men han tog slut redan i första backen och var långt efter täten.

– Hela ens värld rasar samman på något vis. Men jag åker på och stapplar fram. Utför backen ser jag att det ligger en hög, har ingen aning om hur många.

Sedan berättade coacherna att Jönsson körde för medalj och då tog han i det sista av sina krafter och kastade sig över mållinjen fullständigt utpumpad.

– Jag visste inte om jag skulle vara glad, lycklig, less. Det var någon som sade, för lång och trogen tjänst. Det var overkligt, totalt overkligt.

Vann gjorde norrmanen Ola Vigen Hattestad före svensken Teodor Petersson.

I damtävlingen gjorde Stina Nilsson, Mora en bra insats. Hon imponerade i kvalet och i kvartsfinalen, men missade sedan en finalplats med någon tiondels marginal. Hon blev fyra i ena semifinalen. Bästa svenska blev Ida Ingemarsdotter på femte plats.

Helena Eriksson från Falun föll i kvalet och fick därmed inte åka kvartsfinalen.

Calle Halfvarsson från Falun-Borlänge SK åkte ut i kvartsfinalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista