1 av 2
Outokumpu. Foto: Kerstin Edquist.
2 av 2
Motgångarna duggar tätt för Hedemoras kommunalråd Ulf Hansson. Foto: Johannes Rosendahl/SR

Ytterligare ett hårt slag mot Långshyttan

1:12 min

Det var med bestörtning som Hedemoras kommunalråd Ulf Hansson (S) tog emot dagens besked att Outokumpu tänker stänga fabriken vid Klosterverken i Långshyttan. 170 anställda blir utan jobb när nedläggningen blir verklighet i slutet av året. Och nu kräver Hedemora kommun hjälp från regeringen.

Inte bara de anställda drabbas när Outukumpu stänger stålfabriken i Långshyttan i slutet av året. Nu försöker Hedemora kommun göra allt man kan för att lindra slaget mot det lilla samhället med 1 500 invånare.

Bor mitt emot verket o sett hur det lyser där inne. Alla transporter till o från. Blir som en spökbyggnad när ljuset släcks o produktionen upphör!

Bland annat kräver man att regeringen går in med utbildningar direkt till dem som blir arbetslösa, säger kommunalrådet Ulf Hansson (S):

– Det slår ju oerhört hårt, och allt runt omkring som det drar med sig. De här 177 genererar ju en massa andra jobb också, allt från underhåll hos Outokumpu, det är restauranger, det är affärer i Långshyttan. Allting påverkas ju på något sätt av en sån här stor nedläggning, om den nu blir.

– Den här nedläggningen är inte byggd på siffror, den är byggd mer på politik. Man törs inte göra mer i Tyskland där det finns en motsvarande anläggning, säger Ulf Hansson.

Mer politik än företagsekonomi?

– Ja, jag tror att det är så det fungerar, att Långshyttan var billigaste alternativet och man försöker visa nån slags handlingskraft med det här medan företaget blöder nåt fruktansvärt. Men det är inte Långshyttan som är problemet utan det är Outokumpu totalt som är problemet.

Kommunalrådet hoppas fortfarande att företagsledningen kan komma att ändra sig efter att ha fått de utredningar som facken gjort.

Vad gör kommunen nu, gör ni nåt?

– Ja vi tar ju kontakt med arbetsmarknadsdepartementet. Om det värsta värsta skulle inträffa så vill vi precis som förra gången när alla varsel var här i Hedemora avesta med Outokumpu, Erasteel, Milko, och så vidare, så vill vi ha ett friområde här för arbetsförmedlingarna att jobba inom avesta Hedemora . Att man kan sätta in insatser på en gång med utbildning, breda utbildningsinsatser på en gång istället för att man ska vänta sex månader på en insats om man blir arbetslös.

Har ni också kontakt med företaget?

– Ja lokalt har vi haft bra kontakt. Men vi har inte haft kontakt centralt men det får vi väl ta nu. Vi har också kontakt med länsstyrelsen och Region Dalarna. Det är många vi måste påverka om det värsta värsta skulle inträffa, säger Ulf Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista