1 av 3
Hoppbackarna på Lugnet i Falun. Foto: Anna Lindgren
2 av 3
Per Balkåsen är ordförande i backhoppningsklubben Holmens IF. I bakgrunden syns den grusgrop som blev kvar när arbetet med ungdomsbackarna avbröts. Foto: Anna Lindgren
3 av 3
Barn provar backhoppning under Träffpunkt skid-VM. Foto: Anna Lindgren
P4 Dalarna granskar: Skid-VM 2015

Fortfarande inga ungdomsbackar på Lugnet

3:35 min

Det är många som vill att Lugnets hoppbackar i Falun ska vara symboler för kommunen. Samtidigt finns det ingen backhoppningsverksamhet i Falun. Anledningen är att det inte finns några backar att träna i.

I flera år har Holmens IF kämpat för att få sina hoppbackar på Lugnet och 2010 såg det ut att gå vägen. Arbetet påbörjades med de små hoppbackarna, men när pengarna tog slut stannade arbetet av. Det enda som finns idag är en stor grop.

– Utan backarna har vi ingen chans att bedriva utveckling eller verksamhet i den här sporten, säger Holmens IF:s ordförande Per Balkåsen.

Samtidigt som det inte finns någon backhoppningsverksamhet i Falun, finns det många som vill att de stora hoppbackarna på Lugnet ska vara en symbol för kommunen. En av dem är Svenska skidspelens vd, Anki Kjellberg.

– Det är ju ett av Faluns bästa varumärken. Det är något som man känner till utanför Sveriges gränser.

Är det en bra symbol för kommunen med tanke på att det inte finns någon ungdomsverksamhet?

– Det var en bra fråga. Kommunen vill faktiskt få tillbaka verksamheten och det är många som vill att det här ska komma till skott. Det ger oss kraft att våga lägga resurser och satsa tid och pengar.

Anki Kjellberg säger att Svenska skidspelen arbetar med att färdigställa backarna. Just nu tas ett förfrågningsunderlag fram som ska vara klart i mars. Och i slutet av april ska man kunna ta ställning till om det går att bygga backarna innan VM. Förhoppningen är att tre av fyra backar ska stå klara i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista