Polens Kamil Stoch efter första testet av den nyrenoverade stora hoppbacken i Falun. Foto: Nisse Schmidt, TT.

Hoppbacken testad inför morgondagens världscuptävling

Idag skedde det första testet av den nyrenoverade stora hoppbacken i Falun. Bland de som hoppade fanns Kamil Stoch från Polen och Carl Nordin från Sverige. I morgon är det världscuptävling i backen. 

Världens bästa backhoppare har kommit till Falun för morgondagens världscuptävling. Det är tolv år sedan sist och under dessa år har hoppbackarna stått som ett monument över en idrott i kris.

Polacken Kamil Stoch vann två guld i Sotji-OS och är glad att backhoppningen nu gör comeback i Falun där skid-VM - med både längdåkning och backhoppning på programmet - avgörs nästa år.

Men årets tävling har omgärdats av problem. Lokalt har det förekommit demonstrationer mot backarna och i januari brast ett nät i underbacken.

– Det har varit en kamp mot klockan. Därför är jag oerhört stolt över att vi på kort tid lyckades bygga ett nytt nät och sedan lägga ut snö och preparera backen. Många har jobbat otroligt mycket för detta, säger tävlingsledaren Anders Lind till TT.

Carl Nordin är ensam svensk i kvalet till onsdagens tävling.

Carl Nordin har fyra guldmedaljer och fyra silvermedaljer från svenska mästerskap. Han vann lagtävlingarna med IF Friska Viljor och blev tvåa individuellt åren 2009, 2010, 2011 och 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista