1 av 2
2 av 2

Fisksoppa med asiatisk touch

Kokosmjölk är en användbar och mångsidig råvara, och den innehåller dessutom ett fett som är bra för kroppen. Sara Nyström lagar både en fisksoppa och en efterrätt baserat på kokosmjölk.

Kokossoppa med kokt torsk och räkor

En god och snabb soppa som är perfekt att göra när man har en bit kokt fisk från gårdagens middag i kylen.

Till 2 portioner

400 ml kokosmjölk = 1 stor burk

1 dl vatten

1 dl grädde

1 msk röd currypasta

1,5 msk fisksås

1/3 dels hackad röd chili

1/2 tsk socker

Blanda samman allt i en kastrull och koka upp, låt det sedan sjuda i ca 10 min.

150 gr kokt fisk tex, torsk / lax / hälleflundra

16 st stora skalade räkor

5 cm purjolök

5 cm morot

2 klyftor lime

Färska basilikablad

Tvätta och strimla purjolöken och moroten i  tunna strimlor, tänk tändsticka i formatet, lägg strimlorna i kallt vatten tills uppläggningen. Dela fisken i lite större bitar och börja och lägga upp

allt i tallrikarna. Detta ska läggas upp kallt. Varva fisk / räkor / grönsaksstrimlor tills du fått en härlig hög i mitten på tallriken, toppa det hela med en limeklyfta och några basilikablad.           När detta sedan ska avnjutas häller man bara i kokossoppan i tallriken.

Gott och enkelt och framför allt vackert för ögat. Går även och byta ut fisken mot kyckling eller varför inte härligt smörstekt ostronskivling.

Pannacotta på kokosgrädde med ananas och basilika kompott

4 portioner

2 dl kokosgrädde

2,5 dl grädde

2 msk socker

2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt så de får mjukna till. Koka upp kokosgrädden och grädden  tillsammans med sockret, tag av detta från plattan och låt det svalna något.

Lägg i gelatinet och låt det smälta i grädden, rör om och häll upp i 4 serveringsglas, ställ in i kylen och låt den stelna till i minst 3 timmar.

1/2 färsk ananas

10 basilikablad

1 dl kolasås gjord på kondenserad mjölk = kokad i konservburken

Börja med och koka hela konservburken ( oöppnad ) i vatten i 1,5 timme, sockret i mjölken karamelliseras av värmen och blir till en härlig kolasås som är otroligt god. Och resterna av kolasåsen är kanongod att ha till glassen kvällen efter. Låt den svalna i minst 1 timme innan du öppnar konservburken, blir lite tryck i den så du ej blir bränd om den skvätter till.

Tärna ner ananasen i mindre tärningar och strimla basilikabladen, blanda allt i en skål tillsammans med kolasåsen. När pannacottan ska serveras är det bara och fördela ut kompotten i glasen och toppa med lite hela basilikablad

Som tillbehör i tallriken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".