Att skid-VM ska hållas i Falun är tydligt redan nu, ett år i förväg. Foto: Anna Lindgren.

Skid-VM - ett kostsamt kalas

"Det finns en risk för skattebetalarna"
4:19 min

När skid-VM hålls om ett år väntas det bli en riktig folkfest i Falun. Men det är långt ifrån gratis. Hela kalaset kostar drygt en halv miljard kronor - men det slutar inte där.

Den totala budgeten för skid-VM nästa år är 536 miljoner kronor. En summa som ändras hela tiden - de 80 miljoner kronor som kommunen pratade om från början har i dag vuxit till 300 miljoner. Kommunens pengar går till byggen på Lugnet. 

Själva tävlingarna bekostas av VM-bolaget, som får pengar från bland annat Internationella skidförbundet och sponsorer. Den senaste budgeten som P4 Dalarna fått ta del av har ökat från 200 till 236 miljoner kronor och sträcker sig från 2010 till 2015.

Målet är att skid-VM ska gå jämnt upp. För det krävs 150 000 besökare, men målet är 200 000.

– Om det blir så i slutändan det är det ingen av oss som kan garantera och säga här och nu, säger VM-bolagets vd Sven von Holst.

Och om VM går back, drabbar det skattebetalarna. Kommunen får visserligen två tredjedelar av en eventuell vinst men måste också täcka lika stor del om arrangemanget går med förlust.

Dessutom ska kommunen betala 13 miljoner kronor extra per år i ungefär 30 år - alltså ytterligare flera hundra miljoner kronor - bland annat för räntor på de lån som tagits för att klara VM-satsningen.

Ett sätt för politikerna att motivera kostnaderna att försöka ordna skid-VM oftare, så att anläggningen kommer till mer nytta.

– Min tanke är att man nästan omedelbart efter VM ska söka nästa VM, så att det inte ska gå 20 år mellan utan kanske tio, säger Mikael Rosén (M), oppositionsråd i Falun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".