Sture Bergwall. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Vårdplan för Sture Bergwall klar i dag

Den utdragna processen kring Sture Bergwalls vård går mot sitt slut. Senast i dag måste Säters sjukhus lägga fram en plan för vården utanför kliniken.

I somras lades det sista av de åtta mordåtalen ned. När Bergwall nu var friad började ett nytt rättsligt kapitel - striden om vården. 

Under en förhandling i förvaltningsrätten i oktober var experterna oeniga om Bergwalls psykiska status. Rättsmedicinalverket slog sedan efter en grundlig utredning fast att Bergwall kan släppas och i stället få öppenvård, ett tredje alternativ mellan att tvingas stanna på kliniken och att släppas helt fri. S

äters sjukhus har efter det ansökt om att få omvandla den slutna vården till öppenvård. 

Chefsöverläkare Vladislav Ruchkin har tid på sig fram till i dag för att göra en vårdplan.

-Sedan ska parterna få yttra sig över den, och efter det kan vi ta ett beslut, säger Johan Montelius, domare i målet. 

I teorin kan det bli en förhandling till, men förmodligen kan förvaltningsrätten bestämma sig bara genom att gå genom det material som lämnats in. Domstolen skulle dock kunna begära att en fristående expert tycker till om vårdplanen. 

Bergwall dömdes till 1991 till sluten rättspsykiatrisk vård efter ett grovt rån. Året därpå, när han var på väg att släppas, erkände han sitt första mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista