-- Jag vill inte stå som beslutsfattare och tala om att vi inte har pengar till skolan, äldreomsorgen eller andra viktiga verksamheter, säger Katarina Gustavsson (KD), som är rädd för att skid-VM blir dyrare än beräknat. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Kritiker befarar ännu dyrare VM

3:20 min

Av skid-VM:s totalkostnad på 536 miljoner kronor står Falu kommun för 300 miljoner kronor och VM-bolaget för 236 miljoner kronor. Men det finns de som är rädda för att notan blir dyrare än så.

– Det kommer inte att sluta vid 400 miljoner - det är min kalla gissning. Och tänk vad jag känner mig lurad, säger Katarina Gustavsson (KD.

Patrik Andersson (V) är också skeptisk till att slutnotan stannar vid drygt en halv miljard eftersom siffrorna har ändrats kraftigt under åren:

– Vi har fått några summor på hur det ser ut i dagsläget, och så har vi fått lite summor om hur man tror att det kommer att landa, men vi har inte sett några siffror på hur man kommit fram till det här, och det är därför vi ställer oss kritiska, säger han.

Faluns kommunalråd Jonny Gahnshag (S), som även är VM-bolagets ordförande, tror inte att kommunens del kommer att överskrida 300 miljoner kronor.

– Jag skulle säga nej även om det är farligt att svara på kronor och ören, för går man en krona över så har man ju faktiskt fel, säger han.

Sven von Holst, vd för VM-bolaget, anser att bolagets budget är realistisk.

– Vi vet att det finns ett enormt intresse och sug både från partners och publik så det talar för att vi ska kunna klara det här. Men det kan jag inte garantera.

Kitikerna är inte bara oroliga för vad hela arrangemanget ska komma att kosta, utan också för vilka andra satsningar i kommunen som får stå tillbaka på grund av VM.

– Hade vi inte haft skid-VM, då hade vi kanske haft en ny Hälsinggårdsskola, säger Patrik Andersson (V).

Men Jonny Gahnshag (S) säger att de pengar som Falu kommun lägger på Lugnet inte utgör mer än en tiondel av alla kommunala satsningar.

– Parallellt med att vi investerat 300 miljoner i Lugnet, har vi investerat ytterligare 2,7 miljarder kronor i skolor, äldreboenden, vägar, vatten och avlopp och så vidare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista