- Vi har fått kämpa för att få tag i siffror, men om jag ska ta ansvar för nåt så måste jag ju veta vad som är ett rimligt pris. Det är ju det här som är det stora dilemmat, säger Patrik Andersson (V). Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Politiker kritiska till insynen i VM

4:37 min

Att få en helhetsbild av skid-VM och dess totalbudget är inte helt enkelt. Flera falupolitiker tycker att öppenheten kring skid-VM är undermålig.

En rundringning som P4 Dalarna gjort till partierna i Faluns kommunfullmäktige gav en rad olika svar på frågan "Vad kostar skid-VM?".

– Vi har fått lite siffror vad man räknar på vad tävlingarna kommer att kosta, men det bakas in lite hit och dit. Det är väldigt djungligt att få reda på, säger Patrik Andersson (V).

En av orsakerna till den här osäkerheten kan vara att det är många aktörer inblandade.

Så här är det:

För att få ordna VM har arrangörerna skrivit på ett kontrakt med Internationella skidförbundet där de lovar att uppfylla vissa krav, till exempel ha en tävlingsarena av internationell standard.

Därför var det nödvändigt att rusta upp hoppbackarna och andra fasta anläggningar på Lugnet. Och det gör Falu kommun, genom sitt helägda bolag Lufab.

Själva VM-tävlingarna ordnas av bolaget VM i Falun 2015. Det ägs av kommunen, Svenska skidförbundet och Svenska skidspelen.

Dessutom finns bolaget Beyond Skiing, som ska marknadsföra Dalarna under VM.

Om arrangörerna inte håller vad de lovat i kontraktet, får de inte de 65 miljoner kronor från Internationella skidförbundet och EBU, europeiska radio- och teveunionen, som de räknar med.

Den intäkten är den största i VM-bolagets budget - som P4 Dalarna efter upprepade försök har fått ta del av. Eftersom kommunen äger mindre än hälften av bolaget, gäller inte offentlighetsprincipen här. Det är alltså upp till bolaget vad de vill dela med sig av.

Och flera politiker i Falun är kritiska till öppenheten kring skid-VM.

Så här tycker några om insynen:

– Ganska dålig faktiskt, säger Lars Broman (MP).

– Rätt dålig, säger Knut Scherman (SD).

– Mycket dålig. Om någon medborgare skulle ställa frågor på gator och torg till mig, då kan jag inte svara, säger Katarina Gustavsson (KD).

Faluns kommunalråd Jonny Gahnshag (S) förstår att det finns ett allmänintresse för VM:s kostnader och hur de hänger ihop. Han tycker ändå att insynen har blivit bättre.

– Vi har egentligen inget att dölja. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista