1 av 2
Foto: Anna Lindgren.
2 av 2
Det är viktigt med transparens kring skid-VM, säger Eva Ossiansson, varumärkesforskare. Foto: Anna Lindgren.
P4 DALARNA GRANSKAR: SKID-VM 2015

Forskare tror inte på stora VM-effekter

3:52 min

Arrangörerna tror att skid-VM kommer att göra Falun mer attraktivt. Men det är svårt att sätta en plats på kartan med hjälp av ett sådant här evenemang, säger Eva Ossiansson, varumärkesforskare på Handelshögskolan i Göteborg.

– Man uppmärksammar orten just då, men på längre sikt är det kanske tveksamt om man kan hämta hem en sådan stor satsning om man inte bäddar för den ordentligt, och det görs ju oftast inte speciellt bra, säger hon.

Men om man gör ett riktigt bra VM och det tas en massa medaljer, kan inte det då stärka Dalarnas varumärke?

– Jo, man kan ju tycka det, men det som människor kommer att komma ihåg är framför allt de som tar medaljer och det som händer i de här tävlingarna. 

Är det omöjligt att VM kan leda till att folk ska vilja flytta hit till Falun och etablera företag här?

– Kanske inte en omöjlighet, men jag tror inte att det är inte den främsta drivkraften till att folk vill flytta till en ort eller etablera företag där. Visst är det trevligt att det arrangeras ett VM men på längre sikt är det andra saker som spelar roll, det vill säga får du jobb, får du dagisplats, hur funkar skolor, och så vidare.

Om du får ge råd, vad ska arrangörerna och Falupolitikerna göra för att så bra som möjligt sätta Falun på kartan eller stärka Dalarnas varumärke?

– En viktig sak är att knyta an till värdena som finns just i Falun. Jobba med de sakerna. Skapa också en delaktighet. Bjud in, var öppen och var generös och transparent med vad som händer, säger Eva Ossiansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista