Foto: Anders Wiklund/TT

Konflikt mellan skidklubbar och skidteam

Konflikten mellan Sveriges skidklubbar och de kommersiella skidteamen har blossat upp igen. Skidteamen är ett hot mot svensk skididrott, säger IFK Moras skidordförande Rolf Hammar, tidigare generalsekreterare i Vasaloppet.

Tidigare representerade toppåkarna sina skidklubbar i Vasaloppet. Numera tävlar de för lag som Team Centric, Team LeasePlan Go eller Team Coop.

– Det är klubbarna som fostrat skidåkarna genom barn, ungdom och junioråldern. När de sedan blir seniorer kommer skidteamen och bara tar åkarna, utan att betala något. Därefter ska vi förklara detta för våra sponsorer och samtidigt be om fortsatt stöd, säger Rolf Hammar.

Åke Ekblom, ordförande i Hudiksvalls IF, säger att klubben numera har tre stora exponeringstillfällen: Premiärloppet i Bruksvallarna, SM-tävlingarna och Vasaloppet.

Han säger att klubbarna "förlorat" kampen om Vasaloppet. När det gäller de övriga nationella tävlingarna uppstår ofta diskussioner.

– I dag är det rena vilda västern om den aktuella åkaren ska representera klubben eller teamet, säger Åke Ekblom.

David Nilsson, en av drivkrafterna bakom Team Coop, slår tillbaka:

– Vi ger ekonomiska möjligheter för flera elitåkare att satsa på hög nivå. Det skapar en större bredd på toppen inom svensk skidsport. Dessutom lämnar ju inte åkarna sin klubbar. Flera av dem har möjlighet att både representera moderklubbarna och tävla på hög internationell nivå, där teamen står för serviceorganisationen.

David Nilsson fortsätter:

– Landets stora skidklubbar bör tala tyst om bristen på övergångssummor. Vad betalar de själva för de juniorer som går till dem?

Rolf Hammar svarar:

– Där har han en poäng. Därför föreslår vi att skidförbundet inför en "utbildningsersättning" som vi storklubbar ska betala till de mindre klubbarna när deras talanger går till oss. Det samma ska gälla när teamen tar åkare från oss.

Rolf Hammar säger att utvecklingen med den nya långloppscupen Ski Classic, som ägs av mediebolaget IEC (49 procent) samt Vasaloppet och Birkebeinerrennet (51 procent), har gjort konflikten mer akut:

– Vasaloppet, som är en motor för svensk längdskidåkning, bör fundera om de ska behålla sitt ägarintresse i långloppscupen Ski Classics, säger Rolf Hammar.

-Det är tråkigt att den här debatten har uppstått. Här kan vi på Vasaloppet vara en bro mellan klubbarna och teamen. Det är dags att vi hittar samarbetsformer, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista