Sture Bergwall. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.

Säters sjukhus: Bergwall kan slussas ut

Överläkaren Vladislav Ruchkin vid Säters sjukhus skriver i den vårdplan som kommit in till Förvaltningsrätten att Sture Bergwall kan slussas ut i samhället.

Enligt vårdplanen kan Sture Bergwall slussas ut i samhället inom ramen för den rättspsykiatriska vården och under förutsättning att det finns en välordnad uppföljning.

Det mesta i den elva sidor långa vårdplanen, som lämnades in i fredags, är sekretessbelagt och det som har lämnats ut i dag är fullt av svarta överstrykningar.

Därför är det svårt att få grepp om detaljerna kring hur rättspsykiatrin i Säter anser att Bergwall ska vårdas.

Det står ändå klart att Landstinget i Jämtland kommer att ha del i hans vård. Säters sjukhus har tagit kontakt med en kommun där Bergwall ska bo.

Klart är också att överläkaren Vladislav Ruchkin är nöjd med hur Bergwall klarat de friförmåner han hittills haft, frigång på området och permissioner i Falun.  Just nu är han beviljad permission i över tio dagar i sträck.

Bergwalls grundstörning kvarstår, enligt vårdplanen. Däremot har han under lång tid visat att han kan fungera "utan att återfalla i brott" och att hans "mående har varit stabilt", framgår av vårdplanen.

Av vårdplanen framgår att han inte ätit medicin på flera år, och inte behöver det nu heller. 

Om Bergwall skulle börja missbruka så ökar det risken för återfall. Två gånger i veckan måste han lämna prov så att läkarna kan försäkra sig om att han håller sig från alkohol och droger.

Nu ska förvaltningsrätten titta på vårdplanen, därefter ska domstolen fatta ett beslut om Bergwall ska skrivas ut från den slutna rättspsykiatriska vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista