1 av 2
Stefan Sundström i Musikplats Stockholm. Foto: Lars-Åke Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Sebbe Staxx och Timbuktus låt "Svarta duvor & vissna liljor" har fått stor uppmärksamhet. Foto: Henrik Montgomery /TT

Flera artister hoppar av Peace & Love i protest

1:05 min

Musikfestivalen Peace & Love i Borlänge avbokade hip-hopgruppen Kartellen efter att Dalarnas Tidningar meddelat att de avbryter samarbetet med organisationen efter den kritiserade bokningen. Nu meddelar flera artister, bland annat Stefan Sundström, att de hoppar av festivalen.

Läs här vad några av artisterna har skrivit på sociala medier om sina avhopp.

Det var igår som Dalarnas Tidningar meddelade att de avbryter samarbetet med Peace & Love på grund av organisationens kritiserade bokning av bandet Kartellen.

– Vi kan inte stå bakom sådana här artister, sa tidningens Peter Holmlund till P4 Dalarna igår.

Medlemmar av Kartellen har bland annat dömts för olaga hot, bland annat har deras frontman Sebastian Stakset (Sebbe Staxx) dömts för att ha mordhotat Sverigedemorkaternas partiledare Jimmie Åkesson via Twitter. Gruppen har också blivit kritserad för att uttrycka förståelse för våld.

Efter att Dalarnas Tidningar hoppade av samarbetet, tänkte Peace & Loves festivalledning om, och valde att boka av Kartellens spelning.

– Efter att ha mottagit mer information är vår bedömning att deras agerande inte är förenligt med Peace & Loves värderingar, sa Susan Törne Henningsson, vice ordförande i Peace & Love Foundation i ett pressmeddelande.

Men nu väljer flera artister att själva ställa in sina spelningar på Peace & Love. Bland annat Stefan som uttryckte sig så här på Twitter tidigare idag:

Mittmedias diktat över Peace & Love, där dom petar #kartellen är scary brott mot yttrandefrihet. Dags att sätta stopp. Jag hoppar fan av!

– Att Peace & Love styrs av sina sponsorer som plötsligt får för sig att de ska kicka band, då är vi inne på ett jävligt sluttande plan i ett samhälle där folk inte vågar säga vad de tycker, säger Stefan Sundström till P4 Dalarna, och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt med en markering i det här läget.

 Little Children hoppar av och skriver så här på Twitter:

Hej Peace & Love och Mittmedia. Det ni gjorde tycker jag var fel och är inte förenligt med Little Childrens värderingar. Jag lutar mig mot mina värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter och ställer härmed in min spelning på Peace & Love.

Även Jonas Lundqvist, tidigare Bad Cash Quartet-trummis, avstår att uppträda. Hans tweet såg ut så här idag:

Jag går på magkänsla och ställer därmed in min show på Peace & Love-festivalen. Ur led är tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista