Manifestation mot nazisternas idéer

1:21 min

Nazistiska Svenskarnas Partis torgmöte på Stora Torget i Falun i dag har väckt starka motreaktioner. Dalarna mot Rasism anordnade ett motmöte som samlade cirka 500 personer.

Vid halvett-tiden inleddes ett möte vid Folkets hus, där många olika organisationer deltog. Cirka 100 personer fanns på plats vid start för att ta avstånd från nazismen. Flera organisationer stod bakom mötet vid Folkets hus, en bit från den plats där Svenskarnas Parti ska stå kl 14.

Det är S-kvinnor i Falun, Grön Ungdom Dalarna, Miljöpartiet, Falu Pride Kulturförening, CUF Dalarna, MUF Dalarna, Ett Falun för alla, Socialdemokraterna, Moderaterna och ABF som kallat till manifestationen.

Svenskarnas Partis möte kl 14 har fått konsekvenser för andra valrelaterade arrangemang i Falun idag.

Naturskyddsföreningen har fått flytta från Fisktorget till Holmtorget för sin utfrågning av riksdagskandidater. Hyresgästföreningen skulle avsluta en Dalaturné på Stora Torget, men har ställt in på inrådan av polisen.

Nätverket Dalarna mot Rasism demonstrerade dock på Stora Torget efter tillstånd av polisen en halvtimme före Svenskarnas Parti. 

Svenska kyrkan höll mångfaldsmässa i Kristine Kyrka under samma tid som Svenskarnas Parti hade sitt möte.

Polisen inhägnade med kravallstaket ett litet område där Svenskarnas Parti ska hålla till.

Polisen har skickat en insatsstyrka med poliser från hela landet till Falun. Det rör sig om ett 100-talet poliser och 15 fordon som fanns runt Stora Torget i eftermiddags för att upprätta ordningen.

Dessutom höll SDU, Sverigedemokraternas ungdomsförbund, ett möte på närbelägna Hälsingtorget vid Dalarnas museum.