Motdemonstranterna hördes mest på nazistmötet

1:05 min

Det nazistiska Svenskarnas Partis ledare Stefan Jacobsson höll idag tal på Stora Torget i Falun. Det fanns många åhörare och polis på plats. De flesta på torget var motdemonstranter och nyfikna. 

Stefan Jacobsson möttes av burop från publiken, som alltså mest bestod av motdemonstranter. 

Polisens presstalesman Bosse Ericsson bedömer att mötet genomfördes under lugna förhållanden. Polisens uppger att cirka 500 personer var på plats på Stora Torget.

Två motdemonstranter buade och störde mötet och fördes bort av polisen. Det var uttalat av polisen att de som störde mötet skulle avvisas från platsen med hänvisning till yttrandefriheten.

I Kristine kyrka pågick samtidigt en mässa för mångfald. Kyrkan var i det närmaste fullsatt och lyssnade till kyrkoherden Thorhallur Heimisson med flera.

En timme efter mötet på Stora Torget höll Sverigedemokraternas Ungdomsförbund, SDU, ett möte på närbelägna Hälsingtorget. Många av de som demonstrerade mot Svenskarnas Parti fortsatte även till det mötet.

Anna Hallpers, folkmusiker, kom i folkdräkt från Mockfjärd och med fiol och protesterade mot både Svenskarnas parti och SDU.

– Nazister och SD har försökt lägga beslag på folkdräkter och folkmusik, därför är jag här och protesterar, sade Anna Hallpers.