Högskolan Dalarna startar utan bostäder till alla

1:22 min

Idag drar introduktionsdagarna på Högskolan Dalarna för höstens kurser och program igång. I förmiddags samlades nya studenter  vid Lugnets Kyrka i Falun för att lära känna varandra och delta i en cermoni.

Petra Edin och Adam Doverhem från kåren har varit med och planerat de kommande två introduktionsveckorna, och de märker en skillnad från förra årets introduktion.

- Ja, det är fler studenter i år säger Petra. Adam Doverhem instämmer och säger att detta har lett till bostadsbrist.

Fern Cates kommer från England, hon ska studera Internatonella relationer. Hon har sitt boende på det torra även om det inte var helt lätt att få tag på.

- It was quite difficult, but mainly because of the language barrier, my Swedish is not that good. (Det var ganska svårt, men främst på grund av språkhinder, min svenska är inte så bra)

Alper Hafifi  från Stockholm  ska studera idrottstränarprogrammet och han hittade sin bostad nyligen.

-Vi hittade den i lördags, hos en privatperson. Så det var tur om jag får säga det så, säger Alper.

Bostadsbristen har varit ett stort bekymmer detta året. Rektor Marita Hilliges säger att man har tagit in fler studenter i år då man behöver det och då det är ett uppdrag från staten att ta in fler , men bostadsfrågan är ännu inte riktigt löst.

-Ja det är på håret, det finns ett antal studenter som inte har någonstans att sova inatt, så om det finns några som har ett rum över hör av er till studentkåren, säger rektor Marita Hilliges.