JO: Inte fel att domare anställde sin egen dotter

Enligt lagen får personer inom kommun och stat inte anställa sina egna barn. Ändå gjorde en domare vid Mora Tingsrätt just det. Men justitieombudsmannen, JO,  ger nu domaren rätt.

Vi har berättat tidigare om domaren Agneta Nyman som gav ett sommarvikariet till sin egen dotter vid Mora Tingsrätt sommaren 2011. Det kallas jäv och är olagligt.

Dottern fick sen sommarvikariatet åren därpå också, eftersom hon ju då hade fått domstolserfarenhet.

– Ingen person som anställer kan fatta beslut, när det gäller en statlig anställning, för sitt eget barn eller någon annan nära släkting. Man måste när man anställer kunna vara opartisk och fatta beslut som inte gynnar egna anhöriga, sa Lena Marcusson, professor i juridik vid Uppsala universitet i samband med vår publicering 2013.

En person som inte fick sommarjobbet anmälde fallet till JO, justitieombudsmannen, som begärde in en förklaring från Agneta Nyman själv och lagmannen Lars Tomth.

Både skriver att det var väldigt turbulent på Mora Tingsrätt då 2011. Tingsrätten hotades av nedläggning så flera anställda hade sökt sig därifrån och arbetsbelastningen var extremt hög. Det fanns inte ens tid att annonsera om extrapersonal, hävdar Agneta Nyman.

Och det var då hon kom på att hennes egen dotter var kvalificerad och anställde henne över sommaren. Agneta Nyman och Lars Tomt menar att regeln om jäv inte behövde följas eftersom det var viktigare att få verksamheten att fungera och hitta en snabb lösning.

JO går nu på deras linje och skriver i sitt beslut är att man inte finner något skäl att kritisera Agneta Nyman för att hon anställde sin dotter. Det finns alltså omständigheter som sätter lagen om jäv ur spel.

JO:s utlåtande går inte att överklaga.

FAKTA: Jäv

Den som skall handlägga ett ärende är jävig om saken angår honom själv eller hans make, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för honom själv eller någon närstående.
Från jäv bortses när frågan om opartiskhet uppenbarligen saknar betydelse.

KÄLLA: Förvaltningslagen 11 §

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.