Janne Josefsson. Foto: Erik Abel / TT.
#VEMTARFAJTEN

Granskningsveteranen om rasismen i valstugorna: Folk tappar tilltron

Janne Josefsson: Det blir ett slags politisk schizofreni
1:03 min

Han gjorde en liknande granskning 2002. Nu kommenterar Janne Josefsson Sveriges Radios valstugereportage där flera politiker inte tog fajten mot rasism.

Två moderata politiker i Gävleborg har tvingats lämna partiet efter att de båda uttalat sig rasistiskt i valstugorna. Detta framkom av Sveriges Radios granskning där reportrar på fyra P4-kanaler, utrustade med dold mikrofon, pratat med ett 70-tal politiker i valstugorna.

– Migrationsverket måste sortera vilka de ger uppehållstillstånd till. Vi får hit en massa drägg, som ramlar igenom. De ska hem, de ska inte va här. Vi vill bara ha de bra här, sa till exempel Jan Åbjörn, moderat kommunpolitiker i Bollnäs inför den dolda mikrofonen.

Journalisten Janne Josefsson gjorde 2002 ett liknande valstugereportage i SVT:s "Uppdrag granskning".

– Jag känner igen tongångarna på det sättet att man förnekar att man skulle ha sagt det här. Han säger ju också att hade han vetat om att det fanns en dold mikrofon hade han aldrig sagt detta. Det visar att man har värderingar som inte tål ljuset. Därför är det också motiverat att använda dold kamera, säger Janne Josefsson.

Han understrycker att detta inte handlar om vilken situation som helst, utan att dessa politiker står som representatner i sina respektive valstugor.

– Och det handlar inte om Sverigedemokraterna, som alla de andra etablerade partierna tar avstånd från. Det handlar om de nya Moderaterna. Och då är det viktigt att de säger vad de tycker, att de inte har en dold agenda. För det blir ett slags politisk schizofreni. Det här är en av valets absolut viktigaste frågor. Det skapar förakt mot politiken, politikerna och ytterst demokratin. Folk tappar tilltron. Här måste man se till att partiet är transparent, säger Janne Josefsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".