Räknestugor ger elever extra stöd

1:09 min

Skolan är i gång och likaså den ideella föreningen Mattecentrums räknestugor i Falun och Ludvika. Räknestugorna syftar till att ge elever extra hjälp med matematikstudier.

- Det kan bli rätt stressigt i en skolmiljö. Lektionstiden tar slut, andra ska in och du ska ut därifrån och gå till nästa lektion. Här får man sitta så länge man vill och ta det lugnt, säger Ola Prenner som är projektledare på Mattecentrums räknestuga i Ludvika.

En gång i veckan har man under två timmar chansen att få hjälp med sina matematikstudier, och det här gäller alla som pluggar matematik på högstadie- och gymnasienivå. Tanken är att räknestugan ska fungera som ett komplement till den vanliga skolundervisningen, och ge elever extra stöd och hjälp.

Lovisa Altzar och Alicia Sandell går båda sista året på gymnasiet och besöker gärna räknestugan i Ludvika.
- Jag behöver lite extra hjälp och då är det det bra att komma hit, säger Lovisa Altzar.

Tycker du att det är lättare att plugga här?
- Ja, det är lättare för om jag fastnar någonstans så kan jag få hjäp, det kan jag inte få hemma, säger Lovisa Altzar.

Vad tycker du då Alicia?
- Jag tycker att det är bra att man kan få hjälp utanför skolan också. Det är inte så kul att sitta kvar efter skolan, så det är skönt att komma hit när man hunnit landa lite hemma. Man hinner få ny energi, säger Alicia Sandell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista