1 av 2
-- Elevernas eget skapande står i centrum på kulturprofilen och ska nå ut till en publik, säger läraren Martin Göthberg, här tillsammans med gymnasiechef Marie Ehlin. Martin Göthberg kommer också att följa kulturprofilen i forskningssyfte. Han är en av fem forskare vid Göteborgs universitet som studerar förändringsarbete på olika skolor.
2 av 2
De elever som väljer kulturprofilen kommer att få använda olika estetiska uttryckssätt och ska få träna på att stå på scen och prata inför andra. Det visade några elever som redan går på gymnasiet för de nior som under tisdagen besökte S:t Mikaelsskolan i Mora.

Gymnasiet i Mora startar ny kulturprofil

1:11 min

Nästa höst inför S:t Mikaelsskolan en kulturprofil, som elever på i princip alla program kan välja. Då läser de 300 poäng estetisk kommunikation vid sidan om de andra skolämnena.

– Det blir inte lika mycket kulturaktivitet som i ett estetprogram, men det når ut till fler, säger läraren Martin Göthberg.

Han var en av dem som kämpade för att estetprogrammet skulle behållas i sin helhet i Mora. Men på grund av för få sökande, halverades programmet. Inriktningarna dans och teater är nedlagda från och med detta läsår.

Är kulturprofilen en sämre lösning?

– Det är en väldigt annorlunda lösning. Det är att gå från - som jag tycker - en dålig situation till en ganska bra situation, säger han.

Kulturprofilen kan kombineras med alla program, utom estetiska programmet. De eleverna får nämligen ändå läsa de kurser som ingår i profilen.

Gymnasiechef Marie Ehlin är positiv till att alla elever på skolan har möjlighet att läsa estetiska ämnen.

– Vi kan ju behålla många av de värden och den lärarkompetens som vi har på skolan. Vi kan också se att de estetiska ämnena bidrar till att eleverna får bättre studieresultat i alla ämnen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista