Rolf Sjölander och Siv Carlgren från Naturskyddsföreningen Falun. Foto: Lotta Rydén

Miljövänliga veckan fokuserar på ekologiska varor

"Byt ut kaffe, banan, mjölk, kött och potatis till eko"
1:08 min

Just nu arrangerar Naturskyddsföreningen Miljövänliga veckan. I år ligger fokus på att få folk att köpa mer ekologiskt frukt och grönt.

Idag under eftermiddagen står Siv Carlgren från Naturskyddsföreningen inne på en mataffär i Falun och pratar ekologiska varor med kunder.

- Vi bjuder på ekologsikt kaffe och så vill vi informera om ekologiskmat. Frukt och grönt är det framförallt den här veckan, säger hon.

Vet inte folk om det här redan?

- Nej, men de börjar bli mer och mer medvetna, säger Siv Carlgren.

Miljövänliga veckan har arrangerats i av Naturskyddsföreningen i hela sverige sen 1990. Målet är att få konsumenter att göra mer ekologiska val i mataffären. Men det kan vara svårt och dyrt att handla rätt.

- För att det ska bli lätt att börja med något har vi koncentrerat oss på fem viktiga varor, säger Carlgren.

Miljövänliga veckan uppmärksammas även i Mora. Där har Naturskyddsföreningen gjort en kartläggning på eko-utbudet på affärerna. Enligt föreningen finns det många fler ekologiska varor i butikerna i Mora i år, jämfört med förra året.

Tillsammans med bananer, mjölk, kött och potatis utgör kaffet några av de mest besprutade produkterna i en mataffär och genom att byta ut de varorna kan man påverka mycket, på ett enkelt sätt.

Det ekologiska kaffet som Naturskyddsföreningen bjuder på togs emot väl.

- Jag får positiva reaktioner, men dom känner kanske inte så stor skillnad. Men det är ju gott för själen att känna att man dricker ekologiskt, säger Siv Carlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".