1 av 2
Ardalan Shekarabi, civilminister, Peter Hultqvist, försvarsminister och Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, under en pressträff med den nya regeringen efter regeringsförklaringen i Riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT
2 av 2
Foto: TT.

Peter Hultqvist blir ny försvarsminister

Socialdemokraten Peter Hultqvist från Borlänge blir ny försvarsminister. Det står klart efter att statsministern Stefan Löfven i riksdagen nyss presenterade den nya regeringen bestående av 18 socialdemokrater och 6 miljöpartister.

Peter Hultqvist är uppväxt i Åselby i Stora Tuna församling och 56 år. Han är gift och har två barn.

Hultqvist har en lång politisk karriär inom socialdemokratin. Han blev medlem 1973 i SSU. Var under åren 1979-83 ordförande för SSU Dalarna och satt i SSUs förbundsstyrelse under 1981-87.

Under en period arbetade Peter Hultqvist som journalist, inledningsvis på Dala-Demokraten och under några år som chefredaktör i Stockholm för S-medlemstidningen Aktuellt i Politiken. Där blev han känd för en bredare krets när han ett år av misstag avslöjade hela statsbudgeten för tidigt.

1989 flyttade Peter Hultqvist tillbaka till Borlänge och blev kommunalråd. 2001 valdes han till ordförande för partidistriktet. Mellan 2002 och 2006 var han ordförande i Region Dalarna. Från 2006 har han suttit i riksdagen på dalabänken.

Under förra mandatperioden blev Peter Hultqvist Socialdemokraternas förvarspolitiske talesman och ordförande i riksdagens försvarsutskott. Genom sin position har han varit storfavorit till att bli ny försvarsminister.

Patrik Engström från Avesta blir ny riksdagsledamot genom att Peter Hultqvist som försvarsminister lämnar sin riksdagsplats.

Engström är 45 år och aktiv inom IF Metall-facket. Han har jobbat på Avesta järnverk sedan 1980-talet. Patrik Engström är huvudskyddsombud. Han har suttit i kommunstyrelsen i Avesta under den senaste mandatperioden. Han blir ny i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista