Svenska motståndsrörelsens flagga. foto: Jessica Gow/TT

Nazist-expert: SMR kommer föra en mer hårdför politik

Heléne Lööw: "De väljer att verka inifrån systemet"
1:28 min

Nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen - SMR - ska bilda en parlamentarisk gren. SMR har ledande medlemmar i bland annat Ludvikatrakten och Borlänge. Det kommer vara ett betydligt mer hårdfört parti än de vi för närvarande har i fullmäktige, säger Heléne Lööw, som är historiker och expert på nazism i Sverige.

På organisationens hemsida Nordfront skrev i torsdags ledaren Klas Lund att:

Motståndsrörelsen kommer att bilda en parlamentarisk gren, ett parti som ska representera organisationens ståndpunkter i val.


Partiet kommer att vara radikalt, rättframt och skilja sig distinkt från övriga partier, både vad gäller budskap och organisation.

– Dom tar tidigare pratat om sig själva som militant motståndsrörelse och väpnad kamp, så de avvisar det parlamentariska systemet samtidigt som de med det här väljer att verka inifrån systemet, så vad det här kommer innebära vet vi inte, säger Heléne Lööw som är expert på nazism i Sverige.

Tidigare har vi rapporterat om att SMR kuppat sig till en plats i kommunfullmäktige i Ludvika. SMR-medlemmen Pär Öberg fick ett av Sverigedemokraternas mandat efter att hans namn skrivits in på tomma valsedlar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".