Granskningen visar på brister inom Landstinget Dalarna. Foto: Eva Rehnström

För få i landstinget känner till yttrandefrihet visar ny granskning

Revisor: "Vi tycker det finns starka skäl att ta det här på allvar"
2:08 min

Både personal och chefer inom Landstinget Dalarna kan för lite om meddelar- och yttrandefrihet och det finns till och med chefer som bryter mot lagen, visar ny granskning.

Det är företaget BDO som gjort granskningen på uppdrag av Landstinget Dalarnas revisorer med syftet att se om anställda inom landstinget känner till vilka regler som gäller för yttrande- och meddelarfrihet.

Totalt skickades ut 295 enkäter varvid det kom in 67 svar något som är i lägsta laget, tycker revisorn Lars Ivarsson.

– Vi borde i allafall ligga över 50 procent i enkätsvar för att det ska vara bra relevans, säger Lars Ivarsson.

Att berätta om till exempel vanvård för journalister är en rättighet som är skyddad av lagen. Myndigheter har heller inget rätt att ta reda på vem som lämnat information för publicering.

Men det här är det för få som känner till visar granskningen av Landstinget Dalarna. Dessutom sa sju av de 67 som svarade på enkäten att de uppmanats att inte yttra sig om förhållanden på arbetsplatsen.

Sex personer svarade också att de känner någon som utsatts för ingripande från arbetsgivaren på grund av att de yttrat sig, något som är allvarligt, tycker revisorn Lars Ivarsson.

– Det tycker vi att de ska ta på allvar.

Vilka åtgärder är det ni föreslår nu för att det ska bli bättre?
– Det handlar i stor utsträckning om mer information och mer utbildning, säger Lars Ivarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".