Femparti-regering börjar med att ta bort nämnder i Orsa

2:24 min

Fem partier kommer att styra Orsa de närmaste fyra åren: de borgerliga plus Miljöpartiet. De vill satsa på skolan och äldreomsorgen och kommer att börja med att förändra den politiska organisationen.

– Ja, vi kommer från årsskiftet att ta bort barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden och flytta över de frågorna till kommunstyrelsen och införa utskott i kommunstyrelsen, säger Mikael Thalin (C), blivande kommunalråd i Orsa.

– Det här handlar om att ta ett lite tydligare grepp om det politiska ledarskapet i kommunen.

Man kan tolka det som att ni anser att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden inte har lyckats styra verksamheterna tillräckligt bra.

– Om det beror på hur vi har varit organiserade tidigare eller inte, det vet jag inte, men helt klart är ju att vi har haft och har bekymmer, framför allt inom skolans område.

Den nya majoriteten i Orsa kommer alltså att prioritera skolan och äldreomsorgen, men även företagandet. Partierna tänker göra kartläggningar av skolverksamheten, arbetssituationen inom hemtjänsten och behovet av nya äldreboenden.

– Vi har mycket att sätta oss in i, säger Mikael Thalin.

Det är alltså Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet som bildar majoritet. Jan Segerstedt från Miljöpartiet tror att det kommer att gå bra att samarbeta med de borgerliga.

– Vi vill vara med och styra i kommunen, och vi känner att när det gäller de stora frågorna, som skola, vård, omsorg och miljöfrågorna, så känns det som att det är inga problem att samverka med alliansen, säger han.

Han säger också att miljöaspekten kommer att finnas med i alla frågor men att det är något som kommer att växa fram.

– Ví har gjort en gemensam plattform, och där har vi sagt att inför varje beslut som vi ska ta ska vi också spegla beslutet och ärendet i förhållande till miljöaspekten.

Enligt Jan Segerstedt kommer det till en början att handla om diskussioner men ju längre tiden går kommer det att bli en konkret checklista.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista