Dataspelet World of Warcraft. Foto: Scanpix.

När spelandet får konsekvenser

6:17 min

Beroende finns ju i många olika former, och ett av dem är datorspelsberoende. Problemet är inte tiden man spelar, problemet är när spelandet får konsekvenser, det säger socionomen Sven Rollenhagen som har arbetat med beroendefrågor sedan 1986 och som idag besöker Älvdalen för att föreläsa.

– Det handlar inte bara om tiden, det handlar om konsekvenser. Om man sköter sin läxa, rör på sig fysiskt då är det sällan problem. Problemet är när spelandet får konsekvenser, säger Sven Rollenhagen, och fortsätter:

– I de flesta fallen som jag stöter på då spelar man väldigt mycket, man vänder på dygnet, i en del fall har man hoppat av skolan, man kan få grava hälsoproblem med undervikt eller övervikt. Men sedan kommer det tråkiga med att vi lever i ett mörkt land, och sitter man då också inne i ett mörkt rum, då är det en cocktail för att få en depression. Vi vet att depressioner kan i sin tur leda till självmordstankar och att personer faktiskt tar livet av sig.

Du ska prata om det här i Älvdalen ur ett föräldraperspektiv, vad kan du ge för tips och vilka varningssignaler ska föräldrar hålla utkik efter?

– Ett av de viktigaste tipsen är att börja spela själv. Jag brukar jämföra med fotboll, musik. Föräldrar är ofta inte med i den digitala matchen. Sedan tycker jag man ska titta på om man har ett barn som börjar koppla bort sina fritidsintressen, säger Rollenhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista