Ett Aviesflygplan på Mora flygplats. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.

Statens Haverikommission går ut och varnar för flygbolaget Avies

P4 Dalarna kunde i början av sommaren avslöja allvarliga brister på flygplan som tillhör det estniska flygbolaget Avies, som trafikerar flera inrikeslinjer i Sverige, däribland till Mora. Och Statens Haverikommission går nu ut med en varning för Avies.

Avies samarbetar också med flygbolaget Direktflyg som har sitt säte i Dalarna.

Haverikommissionen har utrett flera incidenter, bland annat en allvarlig incident på Torsby flygplats som skedde i januari i år. Haverikommissionen menar nu att det finns stora brister i det system som piloterna använder för att beräkna längden vid start och landning. Det här menar Haverikommissionen är extra viktigt vintertid och därför går de nu ut med varningen.

- Det vilar ett stort ansvar på de ansvariga luftfartsmyndigheterna i Estland och Sverige, men även EASA att agera för att skydda passagerarnas säkerhet, säger Martin Lindgren som är ordförande i Svensk Pilotförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".