Vattnet som översvämmade Kläppens camping fortsätter nu ned i älven. Foto: Göran Eriksson

"Vårfloden" beräknas nå Mockfjärd idag

Björn Norell: "Ganska sällan som flödena kommer upp i den här nivån"
1:06 min

Stora mängder vatten fick Västerdalälven att svämma över vid Kläppens camping i helgen. Idag väntas vattnet nå Mockfjärd.

Stora mängder regn och smältvatten fick Västerdalälven att svämma över i helgen, vilket gjorde att Kläppens camping fick evakuera över hundra husvagnar. Och den höga vattennivån i älven är ovanlig för det här tiden på året berättar Björn Norell, vakthavande ingenjör på Dalälvens Vattenregleringsföretag.

– Det är ganska sällan som flödena kommer upp i den här nivån under den här tiden på året. Men däremot är det normala förhållanden för vårfloden under våren.

Nu har vattnet dragit sig bort från Kläppens camping men det rör sig istället nedåt i älven. Nu beräknas de stora vattenmängderna komma till Mockfjärd idag.

Exakt hur utvecklingen kommer att se ut längre ner i älven kan Björn Norell inte svara på, men han tror inte att det kommer att bli någon översvämning i samma storlek som den i Kläppen.

– Inte som det ser ut nu. Prognosen ser bra ut och det ser inte ut som att flödena kommer att stiga något mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".