Foto: SR.

Nekades psykisk vård - landstinget bryter mot reglerna

"Jag står inte skriven hos er, kan jag komma ändå?"
1:16 min

I Sverige har alla rätt till sjukvård oavsett vilket landsting man tillhör. Men det tycks inte gälla när en mår psykiskt dåligt. När vi ringde runt till slumpvis utvalda vårdcentraler i Dalarna och utgav oss för att må psykiskt dåligt, så blev det nobben.

I landstingets egna föreskrifter och rekommendationer står att alla som råkar ut för plötslig sjukdom har rätt till vård, oavsett vart man befinner sig i landet. Det ska alltså inte spela någon roll om du får plötsligt huvudvärk, feber eller en ångestattack när du ringer till en vårdcentral och söker hjälp.

Men när vår reporter, skriven på en vårdcentral i Stockholm, ringde runt till flera vårdcentraler i länet så blev det stopp. Ingen ville ge henne en tid.

– Nej, du behöver ju gå dit där du är skriven, blev ett av många svar.

Vår reporters påstådda panikångestattack bedömdes alltså inte som akut, trots att det i landstingets regler och rättigheter står att alla som råkar ut för plötslig sjukdom har rätt till vård.

Lena Jönsson är jurist vid Landstinget Dalarna:

– Är det så att man är okunnig om primärvårdens uppdrag då är det naturligtvis ett informationsbehov som vi måste rätta till, säger Lena Jönsson.

Så det ska inte vara någon skillnad på om det rör sig om psykisk ohälsa eller mer fysiska besvär?

– Nej, absolut inte, säger Lena Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".