1 av 2
Ett av Avies flygplan. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.
2 av 2
Ett Avies flygplan. Foto: Johan Nilsson/TT.
P4 DALARNA KOLLAR: FLYGSÄKERHETEN

Företagare kräver att Trafikverket bryter avtalet med Avies

Björn Gillberg: "Här ser vi vad man fick till lägsta pris"
2:19 min

Nu går även företagaren Björn Gillberg ut och kräver att Trafikverket ska avbryta sitt avtal med det kritiserade flygbolaget Avies. Det måste bli stopp på det här bolaget, säger Gillberg.

Det var igår som vi kunde berätta att både Svensk pilotförening och Svensk flygteknikerförening kräver att Trafikverket säger upp avtalet med flygbolaget som bland annat flyger till Mora.

– Det måste bli stopp på det här bolaget, säger Björn Gillberg.

Björn Gillberg är VD på företaget Värmlandsmetanol och när P4 Dalarna i början av sommaren kunde avslöja allvarliga tekniska fel på flygplan som körs av det estniska flygbolaget Avies som trafikerar inrikeslinjer i bland annat Värmland, Dalarna och Norrland gick han ut och förbjöd sina anställda att flyga med bolaget, något som gäller fortfarande.

– Ja vi flyger inte med dom. Det gäller inte bara anställda utan även konsulter och företag vi samarbetar med, säger Björn Gillberg.

I samband med vår granskning krävde Björn Gillberg även svar från Transportstyrelsen på om det är farligt att flyga med Avies, och det har han fått nu.

– Jag har en bra kontakt med Transportstyrelsen och dom tillhandahåller all information och kommunikation, och det är en skrämmande bild man får, säger Björn Gillberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".