Svenskarnas partis fana. Foto: pressbild från partiet.

Våldsdömd SvP-politiker på plats i Säters kommunfullmäktige

Polis träffad av Karlssons slag
1:19 min

Igår tog Johan Karlsson från nazistiska Svenskarnas Parti plats i Säters kommunfullmäktige. Han kom in efter att fyra personer skrivit hans namn på Sverigedemokraternas valsedlar. Johan Karlsson är flera gånger dömd i Falu Tingsrätt, bland annat för våldsbrott.

Politiker som tidigare dömts för olika slags brott förekommer i hela landet och i alla partier. Inför valet granskade vi alla nyvalda ordinarie ledamöter i länets kommunfullmäktigen. Ytterligare en person är dömd för brott. Det är en miljöpartist som dömts till villkorlig dom för bokföringsbrott.

I Johan Karlssons fall handlar det om tre domar:

* 2004 dömdes han för grovt rattfylleri till samhällstjänst. Han miste också sitt körkort.
* 2007 dömdes han till böter för brott mot knivlagen.
* 2009 var han med i ett bråk i en folkpark i Borlänge. Polisen gick emellan och en av poliserna träffades av ett slag från Johan Karlsson och tingsrätten menar att han var medveten om att han då slog mot en polis. För det blev han dömd för våld mot tjänsteman och också våldsamt motstånd mot poliserna som grep honom. Men tingsrätten konstaterar samtidigt att poliserna kan ha använt mer våld än vad som krävdes eftersom en kollega just blivit skadad.

Vid samma rättegång dömdes Johan Karlsson ännu en gång för grovt rattfylleri och för olovlig körning eftersom han börjat köra bil igen trots att körkortet dragits in.

Påföljden blev villkorlig dom och samhällstjänst.

P4 Dalarna har sökt Johan Karlsson för en kommentar och fick det här svaret:

Hej. Med tanke på P4 Dalarnas generella hållning gentemot nationalister, jag syftar då i första hand på de hetskampanjer ni bedrivit i form av kartläggningar av oliktänkande i Dalarna genom åren, samt vinkling av nyheter osv ställer jag mig ytterst tveksam till att medverka i en intervju gjord av er.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".