Arne Axelsson, marknadsområdeschef på Stora Enso och Lennart Eriksson, maskinförare på Stora Enso. Foto: Jenny Tibblin

Mild höst ger problem i skogen

Arne Axelsson:"Särskilt allvarligt är det om det blir slamning till sjöar"
1:30 min

Det milda vädret och det ihållande regnet gör att situationen i skogsnäringen blir allt allvarligare. Bland annat markskador och körskador i terrängen är ett stort problem.

Förutom att det är svårt, ibland omöjligt att avverka skog, så är också transporterna till industrin svåra i och med att marken är så blöt.

Markskador och körskador i terrängen är ett stort problem och i värsta scenariot drabbas också naturen.

– Särskilt allvarligt är det om det blir slamning ute i vattendrag och sjöar och det är sådant som är oacceptabelt, det får inte ske. Det ser grisigt ut och vi får lov att acceptera sådana här skador så länge länge det inte slammar ut till vattendrag och sjöar, säger Arne Axelsson, marknadsområdeschef på Stora Enso.

Det handlar också om ekomiska värden i skogen bland annat försämrad tillväxt, röta, nya vindfällen som uppstår när det blir stora skador. 

Omedelbara ekonomiska kostnader blir det också, bland annat genom att man får avbryta en avverkning. Hela skogsbranschen jobbar med att se över hur situationen med markskador ser ut i framtiden.

– Scenariot är ju att vi kommer att leva med mildare vintrar och vi kan inte ta för givet att vi ska få tjäle i marken framöver, säger Arne Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".