Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson. Foto: Anna Lindgren

Försäkringskassan siktar på ett närmare möte med sjuka

Försäkringskassans generaldirektör: "Vi tar kontakt ganska tidigt i sjukärendet"
1:22 min

Försäkringskassan ska ge mer stöd för personer som beräknas vara sjuka under en längre tid. Det berättade Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson när han besökte Borlänge idag.

Från och med den första oktober arbetar försäkringskassan med nya metoder för att lättare kunna hjälpa de som beräknas vara sjuka under en längre tid. Men det nya arbetssättet har också tjuvstartat i bland annat Borlänge. Där har försäkringskassan ägnat mer tid åt att träffa personer i behov av stöd så tidigt som möjligt.

– Vi tar kontakt ganska tidigt i sjukärendet och frågar om vi kan träffas för att göra upp en plan för hur vi kan hjälpa personen i fråga tillbaka till arbete, säger generaldirektör Dan Eliasson.

För att kunna göra det här behövs ett nära samarbete med bland annat arbetsförmedlingen, kommunerna och hälso- och sjukvården. Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson berättar att Dalarna har bra förutsättningar för ett sådant samarbete. 

– Ta till exempel Borlänge och Falun, de är tillräckligt stora städer för att ha stora statliga myndigheter och hälso- och sjukvård med bra kvalitét. Det gör att vi kan interagera på ett bra sätt. I de här typen av städer känner man varandra och det gör samarbeten lättare. I större städer är det lätt att det blir anonymt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".