Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordmånga JO-anmälningar för långsam licenshandläggning

Publicerat måndag 3 november 2014 kl 06.13
Jägare: Jag tycker det är bedrövligt"
(2:41 min)
1 av 3
Foto: SVT Bild.
2 av 3
Tom Eriksson fick vänta på sin licens i fem månader och två veckor. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
3 av 3
Per-Olof Haggårds har väntat i sex månader på sin licens. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.

20 personer har JO-anmält Polismyndigheten i Dalarna i år för att det tar alldeles för lång tid att få ut sin vapenlicens. Väntetiden ligger i dag på sex månader, vilket är en av de längsta i landet.

Problemet har tydligt eskalerat under 2014. Tidigare år har det tagit omkring tre veckor från det att ansökan skickats in till att den blivit godkänd.

Tom Eriksson från Falun har varit jägare i fem år. I april sökte han licens för ett nytt gevär. Men det skulle dröja fem månader och två veckor innan svaret kom i brevlådan. Under den tiden ringde han vid flera tillfällen till vapenhandläggarna för att ta reda på vad som pågick.

– Jag blev först infromerad om att det skulle dröja tre månader. Sen fyra månader. Och sen fem månader. Jag tycker det är bedrövligt. Polismyndigheten vet ju om det här, men de gör inget åt det, säger Tom.

Dröjsmålet fick honom att tröttna. Det blev en anmälan till Justitieombudsmannen. Tom är en av dem 20 personer som anmält Polismynigheten i Dalarna i år för långsamma vapenhandläggningstider. Det kan jämföras med sammanlagt en anmälan 2013 och noll anmälningar 2012. Flest anmälningar under tidigare år var 2006, då antalet var fyra stycken.

– Man kan jämföra de här licensansökningarna med pass. Licensen får man vänta på i över fem månader medan ett pass tar max två veckor. Om det vore samma sak med pass hade ju inte det varit så roligt, säger Tom.

Vi har ringt runt till flera av anmälarna. Ord som "bedrövligt" och "oacceptablet" dyker upp gång på gång. Vissa berättar att de missat både jaktsäsonger och skyttetävlingar. Några säger att de till och med skrivit sig i andra län bara för att snabbare få ut sin licens.

Svenska Jägareförbundet är också kritiska till situationen. Hans Johansson jaktvårdskonsulent och länsansvarig för Dalarna.

– Vi har vid upprepade tillfällen gått emot Polismyndigheten och påtalat problematiken. De som drabbas hårdast är nya jägare, säger han.

Väntetiden är betydligt kortare i många andra län. I Kalmar tar det cirka tio veckor att få sin licens. I Västerbotten dröjer det fyra veckor och i Uppsala behöver man vänta max två veckor. I många av storstadsregionerna, exempelvis Stockholm och Västra Götaland, där trycket har varit hårt tidigare, har man tillsatt extra personal för att han hand om licensansökningshögarna. 

– Det måste ju kunna hanteras på ett likartat sätt oavsett var man bor i landet, säger Hans Johansson.

Per-Olof Haggårds i Borlänge har också gjort en JO-anmälan. Han har som hobby att samla på gamla jaktgevär. I sex månaders tid har han väntat på licensen till ett nytt vapen till sin arsenal.

– Det har accelererat mer och mer. Nu är det under all kritik. Jag tycker det är dålig samhällsservice, säger han.

Det handlar ju ändå om vapen. Polisen måste kolla igenom brottsregister och liknande. Har du ändå förståelse för att sånt tar tid?

– Javisst, men det måste ju kunna gå under tre veckor.

Enligt förvaltningslagen ska ett sånt här ärende handläggas skyndsamt. Det finns inga bestämmelser om exakt hur lång tid det ska ta, men rekommendationen från Rikspolisstyrelsen är 30 dagar.

Väntetider i andra län


Uppsala län: 1-2 veckor

Stockholms län: 7 veckor

Södermanlands län: 1 vecka

Östergörland län: 5 veckor

Jönköpings län: 6 veckor

Kronobergs län: 10 veckor

Kalmar län: 10 veckor

Gotlands län: 1 vecka

Blekinge län: 2-4 veckor

Skåne län: 22 veckor

Hallands län: 8 veckor

Västra Götalands län: Jakt: 8 veckor, Målskytte: 16 veckor

Värmlands län: 4 veckor

Örebro län: 7-8 veckor

Västmanlands län: 5 veckor

Gävleborgs län: 4 veckor

Västernorrlands län: 4-5 veckor

Jämtlands län: 3-6 veckor

Västerbottens län: 4 veckor

Norrbottens län: 6 veckor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".