Ett av Avies flygplan. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg, Sveriges radio.
P4 DALARNA KOLLAR: FLYGSÄKERHETEN

Nu reagerar svenska EU-politiker på flygsäkerheten

"Svenska myndigheter ska kunna besiktiga och godkänna flygplanen"
1:26 min

P4 Dalarna kunde i början av sommaren avslöja allvarliga brister på flygplan som tillhör det estniska flygbolaget Avies, som trafikerar flera inrikeslinjer i Sverige, däribland till Mora. Och i fredags gick Statens Haverikommission ut och varnade för bolaget. Nu reagerar även svenska EU-politiker i frågan.

Det är fel att svenska myndigheter inte kan besiktiga och dra in tillstånd för bolag som flyger inom landet, säger Sverigedemokraten Peter Lundgren som sitter i utskottet för transportfrågor i Eu-parlamentet.

– Jag anser givetvis att bedriver man trafiken i Sverige då är det också svenska myndigheter som ska besiktiga och godkänna flygplanen man använder.

Förutom Peter Lundgren sitter Socialdemokraten Jens Nilsson i utskottet för transportfrågor. Även han är kritisk mot att svenska och estniska myndigheter har olika uppfattning om Avies flygtillstånd bör dras in. Men han riktar också kritiken mot att den Europeiska flygsäkerhetsmyndigheten, EASA, inte agerat tidigare i frågan.

– I det här fallet är dom lite flata. Man ska vara på plats otroligt snabbt och utreda vad det är som har hänt, varför har man gjort olika bedömningar, och sen vidta åtgärder, säger Jens Nilsson.

Både Jens Nilsson och Peter Lundgren säger nu att dom tänker ta upp den här frågan i utskottet för transportfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".